VSTOP ČLANOV:
 Član:
 Geslo:
Popularno:, 6951397
Status: Gost Registracija  
AVTO BLOG BIZARNO DOM ESTRADA FOTO HRANA  TEHNO  TURIZEM  ZDRAVJE

  Novice Danes | Komentarji | Arhiv | Na Današnji Dan | Umrli Slavni/Znani
Kaj se je zgodilo z vodo iz Marsa? ... (MojSpletnik)
 
 
Top Članki Popularni Članki Galerija
 
Kaj se je zgodilo z vodo iz Marsa?
  ZNANOST-TEHNOLOGIJA Znanost Vesolje 0 92
Sreda,07.April 2021 ob 14:57:08 ...

Pred več milijardami let je čez planet Mars tekla tekoča voda, ki je na njegovem površju pustila vidne sledi. Reke so za seboj pustile sledi rečnih strug, jezera so oblikovala doline, večji del planeta pa je bil prekrit z globokim oceanom. Točno ta, 1.500 metrov globok ocean, ki je imel polovičen volumen Atlantskega ocena, pa raziskovalcem že nekaj let predstavlja zanimivo uganko. Najnovejša raziskava namreč nakazuje na to, da dolgoletna teorija, ki trdi, da naj bi vsa voda izhlapela v vesolje, ne drži natanko.

Vsa voda ni izginila v vesolje

Raziskavo o izgubljeni vodi je na 52. konferenci o lunarni in planetarni znanosti predstavila vodilna avtorica študije Eva Scheller, ki je opozorila, da je Mars že zadnje 3 milijarde let suhi planet. Raziskava je razkrila, da je velika količina vode – med 30 in 99 odstotkov – ujeta v mineralih zemeljske skorje. Nekaj vode je kljub temu ušlo zaradi atmosferskega pobega, vendar pa ta ne predstavlja večinske izgube vode, kot je dolgo let veljalo.

Podatkovni sistem NASE

Do podatkov, ki so razkrili možno izgubo vode, so raziskovalci prišli s pomočjo številnih podatkov iz različnih misij NASE, ki so shranjeni v njenem planetarnem podatkovnem sistemu. Raziskovalci so podatke umestili v sistem in preučili količino vode na Marsu skozi daljše obdobje. Pri tem so bili pozorni na različna agregatna stanja vode, preučili pa so tudi kemijsko sestavo trenutne atmosfere in skorje na planetu.

Sestava vode

Vsi vemo, da je voda kemijska spojina, ki je sestavljena iz vodika in kisika. Ne vemo pa, da vsi atomi vodika med seboj niso enaki. Večina atomov vodika ima v jedru le en proton, medtem ko imajo nekateri, imenovani »devterij« proton in nevtron. Tak vodik imenujemo »težek« vodik, ki težje uide gravitaciji, kot tisti z enim protonom. Pri novi raziskavi so bili zato pozorni na razmerje devterija in lahkega vodika v atmosferi planeta, iz česar so sklepali da bi tolikšna količina vode, kot je prekrivala planet, težko ušla le skozi atmosfero

»Recikliranje« vode

Na Marsu, kot tudi na Zemlji se dogaja proces kemičnega preperevanja, ki tvori gline in druge vodne minerale. Zemeljska stara skorja se nenehno topi v plašč in na mejah tektonskih plošč tvori novo skorjo, ki nato s pomočjo vulkanizma reciklira vodo in druge molekule nazaj v ozračje. Mars pa pri tem procesu nima tektonskih plošč, zaradi česar je »sušenje« površine trajno.

Ključna naloga Nasinega raziskovanja je astrobiologija in iskanje znakov starodavnega mikrobnega življenja. Rover, ki raziskuje Mars, bo opisal geologijo planeta in preteklo podnebje, kar bo pripomoglo človeškemu raziskovanju. Razumevanje razvoja Marsovega planeta bo zelo pomemben del razumevanja analiz in vzorcev, ki bodo razložili, kako se spreminja bivalnost na kamnitih planetih.

  Zadnji poseg: Sreda, 07.April 2021 ob 15:00:04


Komentarji 0

Trenutno ni nobenega komentarja na to novico ......


Vsebina komentarja:
Komentar na zgornji članek je dovoljen tudi gostom ...


Vaše ime:

Vsebina komentarja:

Strinjam se s pravili komentiranja!

5  OPOMBA: MojSpletnik ne prevzema nobene odgovornosti glede komentatorjev in vsebine ki jo vpisujejo. V skrajnem primeru se komentarji brišejo ali pa se izklopi možnost komentiranja ...Več na temo "Vesolje"  
 
 
ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN
Vseh 42 dogodkov na današnji dan ...

OCENA TEGA ČLANKA:
1 2 3 4 5

Zadnji Komentarji:
Re: DUSSELDORF, NEMČIJA - LEP DAN ZA SPREHOD ...
Gost: UBOGI POLICAJČKI SO SE USRALI... BEDNO REVČKI ... PROTI ...
Re: Nürnberg 2 v skoraj polni pripravljenost na veliko svetovno sojenje vsem gnusobam tipa MENGELE!
Gost: USE ZA 30 LET V ZAPOR. DA IMAMO TAKE ZLOBE NA VODILNIH MESTIH SI NEBI MISLIL. CELO VSE SEM JIM VRJEL. ...
Re: Ne vem kdaj smo odrasli postali tako nesposobni, da se ne smemo samo testirat. Mogoče bi pa me
Gost: JA BOJIJO SE DA NEBI STARŠI PARKRAT GOLJUFALI TESTI BI BILI PA POZITIVNI TAKO BI SE DRŽAVA TAKOJ NAŠLA V LAŽI. ...
Re: Ne vem kdaj smo odrasli postali tako nesposobni, da se ne smemo samo testirat. Mogoče bi pa me
Jernej: Kocbek Nas tega v soli niso ucili, zdaj pa jih ucijo. Kaj ni jasno? 🙈😂😂😂😂 ...
Re: Ne vem kdaj smo odrasli postali tako nesposobni, da se ne smemo samo testirat. Mogoče bi pa me
Mirko: To je še en šus v prazno iz strani naše sposobne vlade in njihovih pametnih svetovalcov.... Banana republika ...
OstaleMožnosti
Zasebnost & Pravila & Pogoji
Novosti     Kontakt
Radio FMSI-The best of 80's


Avtor 2007 - 2021 ©, | Za vprašanja, ob težavah s stranjo, opozorila za netočne sporne objave, nam pišite tukaj
Te strani vsebujejo tudi oblike erotične vsebine, ki niso primerne za mladoletne osebe! Po pravilniku avtorja je pogoj za obisk in ogledovanje te strani polnoletnost. Če imate manj kot 18 let prosimo da zapustite stran!