VSTOP ČLANOV:
 Član:
 Geslo:
Popularno:







, 6951397
Status: Gost Registracija  
AVTO BLOG BIZARNO DOM ESTRADA FOTO HRANA  TEHNO  TURIZEM  ZDRAVJE

  Novice Danes | Komentarji | Arhiv | Na Današnji Dan | Umrli Slavni/Znani
Chic (BIO) ... (MojSpletnik)
 
 
Top Članki Popularni Članki Galerija
 
Chic (BIO)
  IZ-SVETA-ZNANIH-ESTRADA Biografije Glasba 1 156
Ponedeljek, 08.Marec 2021 ob 18:48:46 ...
Chic

Poznavalci jih ocenjujejo za prvake funky-disko glasbe, saj bi naj bila mega uspešnica Le Freak prva uradna funky-disko pesem na svetu. Obožci diska so jim lahko hvaležni, da so sploh nastali, saj so dejansko malce zavlekli zaton diska, da se ta ni zgodil že konec sedemdesetih, ampak šele v začetku osemdesetih. Vrhunska produkcija in res posrečeno sestavljena zasedba jim je rešila hrbet. Konec koncev je treba vedeti, da sta ustanovitelja veljala za dva izmed v tistem obdobju najboljših producentov sveta.

Nile Rodgers in Bernard Edwards sta leta 1970 najprej ustvarila rock skupino Boys, vendar kljub številnim narejenim demo posnetkom in nastopi nista mogla na svojo stran pridobiti nobene založbe, ker so vse rekle ne, ko so ugotovile, da sta Afro-Američana. Takrat je bilo pač nepredstavljivo, da bi temnopolti ljudje igrali rock glasbo. Leta 1977 sta zato k sodelovanju povabila še bobnarja Tonyja Thompsona, potrebovali pa so še pevko. Najbolj je njihovim zahtevam ustrezala Norma Jean Wright, s katero so hitro posneli vse pesmi za prvi album skupine z novim imenom Chic. Že prvi skladbi sta bili uspešnici: Dance, Dance, Dance ter Everybody Dance.

Do februarja 1978 so nastopali kot kvartet, vmes pa je Rodgersa in Edwardsa ves čas preganjala misel o dodatku še ene pevke. Prepričana sta bila, da bi skupina lahko s tem ogromno pridobila. Wrightova je predlagala Luci Martin, ki je postala polnopravna članica spomladi tistega leta. Vseeno pa je idila trajala kratek čas: Wrightovi je hitro zrasel ego in kmalu po začetku je že hlepela po solo karieri: ostali so ji dovolili, da je posnela solo album, a se je kasneje zapletla v cel kup kolobocij zaradi različnih založb in njenega sedenja na dveh stolih, in skupino je morala sredi leta 1978 zapustiti. Nadomestila jo je Alfa Anderson, s katero so po samo par tednih sodelovanja že izdali album C'est Chic, ki je vseboval tudi njihovo najbolj prepoznavno Le Freak.

Famozni refren: "Aaaaa, freak out" bi sprva moral biti drugačen, in sicer "Aaaaa, fuck off", to pa sta avtorja pesmi Edwards in Rodgers želela zapeti lastnikom razvpitega kluba Studio 54 v New Yorku, v katerega ju enkrat niso spustili in sta morala osramočeno zapustiti prizorišče. Že dogovorjeno besedilo pa sta hitro spremenila, ko se je izkazalo, da ima pesmi vse potenciale za hit, jasno, da z besedico fuck zadeva ne bi mogla uspeti. Danes mogoče, takrat pa ne, je bila preveč kontroverzna. Skladba se je nemudoma uvrstila na vrh ameriške lestvice in se prodala v nakladi 6 milijonov izvodov . Še danes singel velja za najuspešnejši singel založbe, be Warner Music v zgodovini. Na albumu je bila tudi uspešnica I Want Your Love.

Leta 1979 je skupina izdala album Risque in ga napovedala s singlom Good Times. Pesem je služila kot podlaga mnogim hitom v letih po njeni izdaji, saj so jo priredili številni glasbeniki, med drugim je služila kot inspiracija skupini Queen pri skladbi Another One Bites the Dust ter Blondie pri Rapture.

Vzporedno s skupino Chic sta Edwards in Rodgers v celoti izdelala kar nekaj pomembnih disko in RandB albumov drugih izvajalcev, med drugim album We Are Family skupine Sister Sledge, Diana Diane Ross, Why Carly Simon, tudi debitanski album Deborah Harry in mnoge druge. Takrat sta veljala za resnično vrhunska glasbena izvajalca. Pri prodoru na glasbeno sceno so takrat člani skupine Chic pomagali tudi Lutherju Vandrossu, ki je prep spremljne vokale pri večini njihovih skladb in s tem dobil možnost samostojne kariere.

V začetku osemdesetih je skupino Chic podobno kot mnoge druge disko zasedbe po glavi udaril zaton disko glasbe. Ker je prodaja albumov in singlov drastično padla, so leta 1983 razpadli. Ustanovitelja skupine, Rodgers in Edwards, se kaj posebej nista obremenja, saj sta imela vrh glave dela za druge izvajalce. Dolga leta o skupini ni bilo govora, potem pa sta fanta leta 1992 na rojstnodnevni zabavi bolj za šalo kot zares preigravala neke stare pesmi in zagrabil ju je napad nostalgije. Poklicala sta preostale člane in jih povabila k ponovnem sodelovanju. Pristali so in izdali čisto nov album Chic-Ism, na katerem se je še posebej dobro odrezala uspešnica Chic Mystique.

Zdelo se je, da ima skupina odlično podlago za nov začetek in ponovitev stare slave, ko jih je pretresla tragedija. Aprila leta 1996 je namreč Edwards umrl za posledicami hudega vnetja pljuč. Star je bil komaj 43 let. Rodgersa je stvar popolnoma spravila iz tira in jasno je bilo, da skupina Chic nikoli ne bo več to, kar je bila nekoč, čeprav je delovala še naprej z drugo zasedbo. Istega leta je bil Rodgers s strani Billboarda nagrajen kot najboljši glasbeni producent na svetu. Leta 2003 je za posledicami raka umrl tudi Thompson, vse originalne dame pa so še pred tem dale odpoved, tako da je danes v skupini Chic od originalnih članov iz najbolj zlatih časov samo še Rodgers. Your Love je bila njihova zadnja uspešnica, izšla je leta 1992.

se nadaljuje...


  Chic - Le Freak 1978 (512 ogledov)
Facebook
  Chic - Everybody Dance 1978 (581 ogledov)
Facebook
  Chic - Le Freak • TopPop 1979 (770 ogledov)
Facebook
  Zadnji poseg: Ponedeljek, 08.Marec 2021 ob 18:48:46


Komentarji 1

ID7599 Gost 07.02.2014

Dobra skupina so bili... v dobrih časih tudmusic


Vsebina komentarja:
Komentar na zgornji članek je dovoljen tudi gostom ...


Vaše ime:

Vsebina komentarja:

Strinjam se s pravili komentiranja!

5  



OPOMBA: MojSpletnik ne prevzema nobene odgovornosti glede komentatorjev in vsebine ki jo vpisujejo. V skrajnem primeru se komentarji brišejo ali pa se izklopi možnost komentiranja ...



Več na temo "Glasba"  
 
 
ZGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN
Vseh 42 dogodkov na današnji dan ...

OCENA TEGA ČLANKA:
1 2 3 4 5

Zadnji Komentarji:
Re: DUSSELDORF, NEMČIJA - LEP DAN ZA SPREHOD ...
Gost: UBOGI POLICAJČKI SO SE USRALI... BEDNO REVČKI ... PROTI ...
Re: Nürnberg 2 v skoraj polni pripravljenost na veliko svetovno sojenje vsem gnusobam tipa MENGELE!
Gost: USE ZA 30 LET V ZAPOR. DA IMAMO TAKE ZLOBE NA VODILNIH MESTIH SI NEBI MISLIL. CELO VSE SEM JIM VRJEL. ...
Re: Ne vem kdaj smo odrasli postali tako nesposobni, da se ne smemo samo testirat. Mogoče bi pa me
Gost: JA BOJIJO SE DA NEBI STARŠI PARKRAT GOLJUFALI TESTI BI BILI PA POZITIVNI TAKO BI SE DRŽAVA TAKOJ NAŠLA V LAŽI. ...
Re: Ne vem kdaj smo odrasli postali tako nesposobni, da se ne smemo samo testirat. Mogoče bi pa me
Jernej: Kocbek Nas tega v soli niso ucili, zdaj pa jih ucijo. Kaj ni jasno? 🙈😂😂😂😂 ...
Re: Ne vem kdaj smo odrasli postali tako nesposobni, da se ne smemo samo testirat. Mogoče bi pa me
Mirko: To je še en šus v prazno iz strani naše sposobne vlade in njihovih pametnih svetovalcov.... Banana republika ...
OstaleMožnosti
Zasebnost & Pravila & Pogoji
Novosti     Kontakt
Radio FMSI-The best of 80's


Avtor 2007 - 2021 ©, | Za vprašanja, ob težavah s stranjo, opozorila za netočne sporne objave, nam pišite tukaj
Te strani vsebujejo tudi oblike erotične vsebine, ki niso primerne za mladoletne osebe! Po pravilniku avtorja je pogoj za obisk in ogledovanje te strani polnoletnost. Če imate manj kot 18 let prosimo da zapustite stran!