NOVICE:
Pasulj ... (MojSpletnik)
 
 
Pasulj
Pasulj je srbska jed, ki je priljubljena tudi v Sloveniji. Tradicionalno je pripravljen iz prekajenega mesa (klobasa, rebrca, slanina) ... in fižola. Upoštevamo tradicijo in vam jo predstavljamo.

Sestavine: (za 6 oseb)

750 g suhega belega fižola
1 lovorjev list
1 žlica svinjske masti
2 žlici moke
2 sveži domači dimljeni klobasi
2 večji čebuli
3 stroki česna
2 dl jušne osnove
1 žlica mlete sladke paprike
1,5 žličke soli
5 zrn črnega popra

Priprava:

Fižol preberemo, speremo pod tekočo vodo, stresemo v skledo in zalijemo s hladno vodo. Fižol, ki se ne potopi, polovimo in zavržemo.

Fižol namakamo vsaj 8 ur, najbolje je, da ga namakamo kar čez noč. Namakanje ni všteto v čas priprave!

Namočen fižol odcedimo, speremo, stresemo v lonec in zalijemo s svežo hladno vodo. Dodamo lovorov list in česnov strok ter vsebino zavremo. Vodo odlijemo, fižol ponovno zalijemo s svežo hladno vodo in kuhamo 15 minut.

Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. V večjem loncu razpustimo eno žlico svinjske masti (ali dve žlici olja). Mast poprašimo z malo moke in jo na hitro popražimo, da zadiši. V lonec nato dodamo čebulo, domačo prekajeno klobaso in počakamo, da mešanica porjavi. Vse skupaj večkrat dobro premešamo. Preden zalijemo s tekočino, dodamo še česen in ga skupaj z ostalimi sestavinami na hitro prepražimo. Prilijemo vodo s fižolom, dodamo mleto papriko, poper in jušno osnovo ter kuhamo na zmernem ognju približno 120 minut (toliko časa, da se fižol povsem zmehča). Solimo šele takrat, ko je fižol že kuhan.

Pripravljen pasulj serviramo v globoke krožnike (jušne skodelice). Postrežemo ga s kruhom.

  Zadnji poseg: Sreda, 04.Avgust 2021 ob 15:35:00



Več na temo "Pasulj"  
 
 


povezave | slike | video | novice | Online radio | Objavi povezavo

Avtor 1998 - 2024 ©, Vse pravice rezervirane | Total obiskov od nastanka 1.1.2007 ...